Corona maatregelen bij HondPlus

Onze lessen kunnen in verband met de maatregelen rondom Corona zijn aangepast qua tijdsduur. De op onze cursus pagina’s aangegeven lesduur betreft de lesduur onder normale omstandigheden.

Corona update juli 2023 : We mogen weer!

Natuurlijk volgen we de regelgeving en richtlijnen van het RIVM. Dus blijf thuis bij klachten, kom alleen en respecteer de 1,5 meter afstand tot uw mede cursist en tot onze instructeurs.  Neem zelf een speeltje, riem, eventuele lange lijn, voerbak en verschillende voertjes mee. Probeer, in verband met het voor u gereserveerde tijdblok, op tijd te komen, maar kom niet te vroeg, en wacht even op ons bij uw auto. Wij komen u halen en verwelkomen u dan graag op de velden van onze mooie hondenschool.

Heeft u vragen ? Stuur dan even een mail naar info@hondplus.nl, dan zullen wij deze graag aan u beantwoorden.

Hondplus op BN De Stem website

We geven op de website van BN De Stem enkele tips voor de opvoeding van je hond.

Bekijk de video op de website van BN de Stem.

Een pup aanschaffen tijdens de Corona periode

Je hoort het veel om je heen, mensen die nu een puppy nemen. Veel mensen zijn nu veel thuis en vinden dat het ideale moment om een puppy aan te schaffen. Voor de Corona periode namen mensen die veel van huis waren geen hond, omdat je te weinig thuis was en vond dat je daardoor de hond niet goed kan opvoeden. Nu er veel mensen thuiszitten is die barrière weggenomen en is er veel tijd om de puppy op te voeden. Maar hoe doe je dat nu een puppy opvoeden als veel hondenscholen, vanwege de Corona maatregelen, gesloten zijn.

Net als bij kinderen heeft een puppy ook veel rust, reinheid en regelmaat nodig. Slapen is voor een puppy onwijs belangrijk, gemiddeld slaapt een puppy 18 tot 20 uur per dag. Tijdens de slaap verwerkt hij de opgedane prikkel, een puppy die moe is wordt druk, happerig of blafferig. Om dit te voorkomen geef je de puppy op gezette tijden rust in zijn eigen plekje (bench). Voor het aanleren van de bench mag u een mail sturen naar info@hondplus.nl. Een pup mag best even piepen, maar uiteindelijk zal hij in slaap vallen en leren slapen doe ik in de bench.

In eerste instantie zal de pup het niet leuk vinden, maar geef de pup geen aandacht meer (niet praten, niet kijken en niet aanraken) het piepen zal dan vanzelf ophouden en de pup zal in slaap vallen. Open de bench alleen als hij stil en ontspannen is. Op het moment dat je de bench opent tijdens het gepiep of geblaf wordt de puppy beloont voor dit gedrag en zal hij dit vaker gaan vertonen, het levert hem immers iets op. Een bench is zeker niet zielig, het zorgt er alleen maar voor dat de puppy meer rust en duidelijkheid krijgt. Voordelen van de bench: Ga met uw puppy iedere dag op pad om nieuwe indrukken op te kunnen doen. Alles is nieuw en overal moet de puppy aan wennen. Socialiseren is niet de puppy op een drukke plek zetten en hem daar even laten staan. In de eerste instantie zal de pup hiervan schrikken van alle nieuwe indrukken.

Laat de pup rustig zitten en kijk goed naar zijn lichaamstaal, als de hond bij je benen gaat staan of zijn oren gespitst heeft is de hond onder de indruk, blijf gewoon even staan en praat op dat moment niet tegen de pup en raak hem niet aan. Neem de tijd.

Op het moment dat de hond rustig rond kijkt en ontspannen is kan je verder lopen. Laat uw pup af en toe kenismaken met een volwassen stabiele rustige hond. Voorbeelden waar je de pup aan kan laten wennen zijn: paarden/andere dieren, knallen, muziek, stofzuiger, deuren hard dicht slaan, (druk) verkeer, deurbel, mensen op straat, spoorwegovergang, markt, schoolplein, park, met de auto mee, bus/trein, borstels/kam, ect. Geef uw puppy na het socialiseren, minimaal een uur rust en om de opgedane prikkels te verwerken. Verder is het belangrijk om heel erg te genieten van deze tijd, het is een onwijs mooi om de pup te zien opgroeien en het karakter van uw hondje te ontdekken.  Wordt samen een team.

Hond in balans

Een hond heeft een aantal basisbehoeftes; beweging, leiderschap/regels, knuffelen/sociaal contact eten en slapen. Deze basisbehoeftes zorgen er samen voor dat de hond in balans is. Zijn deze behoeftes onderling in balans dan heb je een voldane hond in huis. Veel eigenaren hanteren een balansmix die anders is dan de behoefte van de hond.

– Links de balansmix zoals de hond die graag ziet.
– Rechts de balansmix zoals veel eigenaren deze hanteren.
hondinbalans
Bewegen is niet alleen wandelen met de hond. Snuffelen is een groot onderdeel van die beweging. Neem de tijd voor een wandeling, zodat de hond ruim de tijd krijgt om te snuffelen. De informatie die hij tijdens het wandelen verzameld, bepaald voor een groot deel zijn gedrag. Snuffelen zorgt ervoor dat de hersenen van de hond ontspannen. De wereld van de hond bestaat voornamelijk uit geur.

Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat een hond wel 100.000 keer beter kan ruiken dan de mens. Hoe meer een hond aan geur informatie kan verzamelen hoe beter. De geur informatie is een soort Facebook-netwerk voor honden. Snuffel tijd biedt de hond geestelijke uitdaging.

Als de hond de mogelijkheid krijgt om genoeg te snuffelen, geeft dat de hond een voldaan gevoel. De eigenaar bepaald waar de hond mag snuffelen en de hond bepaald hoe lang hij daar wilt snuffelen, dus trek hem niet weg van een snuffel plek. Gebruik een gewone lijn, geen flexlijn. Wissel de wandeling af met snuffelen en netjes meelopen aan de lijn. Start de wandeling met snuffelen om aan de behoefte van de hond te voldoen Voordelen van snuffelen: De hond krijgt informatie over zijn omgeving wie en/of wat Het geeft de hond een veilig gevoel, je weet hoe het zit De mentale uitdaging geeft een voldaan gevoel De hond wordt er rustiger van De hond krijgt meer zelfvertrouwen Het verminderd stress Snuffelen kan ook binnen in de vorm van hersenwerkjes. Dit doe je samen met je hond. Zorg voor een ruime, rustige stroeve werkplek. Wees zelf ook kalm en rustig. Je neemt bv een handdoek, maak daar een prop van, laat de hond er kennis mee maken en als hij op zij gemak is ga je er een brokje omheen leggen, daarna erop, en tenslotte ertussen, snuffelen maar. Zo stop je steeds een brokje in de handdoek. Laat de hond uit snuffelen en trek hem niet weg. Eindig met 3 lossen brokjes op de grond en ruim de handdoek op. Andere objecten zijn een eierdoos, petflesje enz. Wees creatief. Geef hem dagelijks een maaltijd in de vorm van hersenwerk. Voor het volledige document van hersenwerk kunt een mail sturen naar info@hondplus.nl.