Je hoort het veel om je heen, mensen die nu een puppy nemen. Veel mensen zijn nu veel thuis en vinden dat het ideale moment om een puppy aan te schaffen. Voor de Corona periode namen mensen die veel van huis waren geen hond, omdat je te weinig thuis was en vond dat je daardoor de hond niet goed kan opvoeden. Nu er veel mensen thuiszitten is die barrière weggenomen en is er veel tijd om de puppy op te voeden. Maar hoe doe je dat nu een puppy opvoeden als veel hondenscholen, vanwege de Corona maatregelen, gesloten zijn.

Net als bij kinderen heeft een puppy ook veel rust, reinheid en regelmaat nodig. Slapen is voor een puppy onwijs belangrijk, gemiddeld slaapt een puppy 18 tot 20 uur per dag. Tijdens de slaap verwerkt hij de opgedane prikkel, een puppy die moe is wordt druk, happerig of blafferig. Om dit te voorkomen geef je de puppy op gezette tijden rust in zijn eigen plekje (bench). Voor het aanleren van de bench mag u een mail sturen naar info@hondplus.nl. Een pup mag best even piepen, maar uiteindelijk zal hij in slaap vallen en leren slapen doe ik in de bench.

In eerste instantie zal de pup het niet leuk vinden, maar geef de pup geen aandacht meer (niet praten, niet kijken en niet aanraken) het piepen zal dan vanzelf ophouden en de pup zal in slaap vallen. Open de bench alleen als hij stil en ontspannen is. Op het moment dat je de bench opent tijdens het gepiep of geblaf wordt de puppy beloont voor dit gedrag en zal hij dit vaker gaan vertonen, het levert hem immers iets op. Een bench is zeker niet zielig, het zorgt er alleen maar voor dat de puppy meer rust en duidelijkheid krijgt. Voordelen van de bench: Ga met uw puppy iedere dag op pad om nieuwe indrukken op te kunnen doen. Alles is nieuw en overal moet de puppy aan wennen. Socialiseren is niet de puppy op een drukke plek zetten en hem daar even laten staan. In de eerste instantie zal de pup hiervan schrikken van alle nieuwe indrukken.

Laat de pup rustig zitten en kijk goed naar zijn lichaamstaal, als de hond bij je benen gaat staan of zijn oren gespitst heeft is de hond onder de indruk, blijf gewoon even staan en praat op dat moment niet tegen de pup en raak hem niet aan. Neem de tijd.

Op het moment dat de hond rustig rond kijkt en ontspannen is kan je verder lopen. Laat uw pup af en toe kenismaken met een volwassen stabiele rustige hond. Voorbeelden waar je de pup aan kan laten wennen zijn: paarden/andere dieren, knallen, muziek, stofzuiger, deuren hard dicht slaan, (druk) verkeer, deurbel, mensen op straat, spoorwegovergang, markt, schoolplein, park, met de auto mee, bus/trein, borstels/kam, ect. Geef uw puppy na het socialiseren, minimaal een uur rust en om de opgedane prikkels te verwerken. Verder is het belangrijk om heel erg te genieten van deze tijd, het is een onwijs mooi om de pup te zien opgroeien en het karakter van uw hondje te ontdekken.  Wordt samen een team.