Een hond heeft een aantal basisbehoeftes; beweging, leiderschap/regels, knuffelen/sociaal contact eten en slapen. Deze basisbehoeftes zorgen er samen voor dat de hond in balans is. Zijn deze behoeftes onderling in balans dan heb je een voldane hond in huis. Veel eigenaren hanteren een balansmix die anders is dan de behoefte van de hond.

– Links de balansmix zoals de hond die graag ziet.
– Rechts de balansmix zoals veel eigenaren deze hanteren.
hondinbalans
Bewegen is niet alleen wandelen met de hond. Snuffelen is een groot onderdeel van die beweging. Neem de tijd voor een wandeling, zodat de hond ruim de tijd krijgt om te snuffelen. De informatie die hij tijdens het wandelen verzameld, bepaald voor een groot deel zijn gedrag. Snuffelen zorgt ervoor dat de hersenen van de hond ontspannen. De wereld van de hond bestaat voornamelijk uit geur.

Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat een hond wel 100.000 keer beter kan ruiken dan de mens. Hoe meer een hond aan geur informatie kan verzamelen hoe beter. De geur informatie is een soort Facebook-netwerk voor honden. Snuffel tijd biedt de hond geestelijke uitdaging.

Als de hond de mogelijkheid krijgt om genoeg te snuffelen, geeft dat de hond een voldaan gevoel. De eigenaar bepaald waar de hond mag snuffelen en de hond bepaald hoe lang hij daar wilt snuffelen, dus trek hem niet weg van een snuffel plek. Gebruik een gewone lijn, geen flexlijn. Wissel de wandeling af met snuffelen en netjes meelopen aan de lijn. Start de wandeling met snuffelen om aan de behoefte van de hond te voldoen Voordelen van snuffelen: De hond krijgt informatie over zijn omgeving wie en/of wat Het geeft de hond een veilig gevoel, je weet hoe het zit De mentale uitdaging geeft een voldaan gevoel De hond wordt er rustiger van De hond krijgt meer zelfvertrouwen Het verminderd stress Snuffelen kan ook binnen in de vorm van hersenwerkjes. Dit doe je samen met je hond. Zorg voor een ruime, rustige stroeve werkplek. Wees zelf ook kalm en rustig. Je neemt bv een handdoek, maak daar een prop van, laat de hond er kennis mee maken en als hij op zij gemak is ga je er een brokje omheen leggen, daarna erop, en tenslotte ertussen, snuffelen maar. Zo stop je steeds een brokje in de handdoek. Laat de hond uit snuffelen en trek hem niet weg. Eindig met 3 lossen brokjes op de grond en ruim de handdoek op. Andere objecten zijn een eierdoos, petflesje enz. Wees creatief. Geef hem dagelijks een maaltijd in de vorm van hersenwerk. Voor het volledige document van hersenwerk kunt een mail sturen naar info@hondplus.nl.