Newsletter Special – Het belang van snuffelen

Het belang van snuffelen

Het is voor uw hond belangrijk dat u de tijd neemt voor een wandeling, zodat uw hond uitgebreid de kans krijgt om te snuffelen.

Snuffelen is voor de hond de krant lezen, of Facebook. Buiten is voor hem allerlei informatie te vinden via geur. Het is voor de hond niet belangrijk of er een grote afstand wordt afgelegd. Het is wel belangrijk dat uw hond ruim de tijd krijgt om heel veel informatie tot zich te nemen.

Laat u hond zelf de route eens bepalen. Trek uw hond niet weg van een snuffel plek, hierdoor wordt hij onrustig en leert dat hij alleen snel mag snuffelen. Wanneer u uw hond echt moet weghalen van zijn snuffelplek, roep hem of lok hem met een brokje, maar trek niet aan de lijn.

Snuffelen geeft de hond zelfvertrouwen en ontspant hem. De informatie die hij tijdens een wandeling verzamelt, bepaalt voor een groot deel zijn gedrag. Doe hem aan een lange lijn, geen flexlijn, en geef hem de vrijheid om te snuffelen waar en hoe lang hij wil. Snuffelen werkt rustgevend. Uiteraard op plekken waar dit mag en veilig is.

Wij bepalen waar de hond mag snuffelen. De hond bepaalt hoe lang hij mag snuffelen. Start de dag met zo’n wandeling.

Voordelen van snuffelen:

  • Het geeft uw hond een veilig gevoel
  • Uw hond wordt er rustiger van
  • Uw hond krijgt meer zelfvertrouwen

Als u uw hond op deze manier uitlaat voordat u bijvoorbeeld naar de cursus komt, zal uw hond veel rustiger zijn, hij is immers voldaan en zal beter kunnen leren. Ook wanneer hij alleen thuis moet blijven of u naar een hondenveldje wilt gaan.

Photo by Nathalie Spehner on Unsplash