Newsletter Special – Hoe zweten honden

In vergelijking met mensen hebben honden heel weinig zweetklieren. Er zitten er een paar in hun zoolkusentjes. Honden zweten dus aan hun poten en ook nog op andere, relatief weinig behaarde plaatsen op hun lichaam.  De belangrijkste manier voor honden om af te koelen is door te hijgen.

Met hijgen bedoelen we het snel en oppervlakkig ademen, waardoor het water uit de tong, bek en bovenste ademhalingskanaal sneller verdampt.

Honden likken zichzelf ook, waardoor ze speeksel over hun lichaam verspreiden en er minder warmteverlies door verdamping is. Wanneer een hond op zijn rug ligt, verliest hij ook sneller warmte via de minder harige delen op zijn buik.

Ondanks de effectieve techniek van warmte-uitwisseling door hijgen, kunnen honden nog snel oververhit raken. Algemene tekenen van over verhitting zijn enorme dorst, zwakheid, rusteloosheid en angst. Een oververhitte hond zoekt de schaduw en koude vloeren op en legt zich misschien neer in kikkerhouding. Zorg altijd voor voldoende vers drinkwater. Verkoelende producten voor de hond zijn: koelvest, bandana en koelmat.

Verkoelende activiteit voor de hond is zwemmen. Laat je hond niet achter in de auto.