Newsletter Special – 5 tips om rekening mee te houden als je hond graag zwemt

In de zomer is het ook voor honden heerlijk om een frisse duik te nemen. Een leuke en goede manier om af te koelen op een warme dag. De meeste honden zijn gek op zwemmen en springen op een warme dag maar wat graag in de eerste waterplas die ze tegenkomen. Het zwemmen is gezond en kies daarom ook een plek waar je hond veilig kan zwemmen. Lees verderop 5 tips over waar je op moet letten.

Goed voor de gezondheid

Tijdens het zwemmen beweegt je hond zijn gewrichten zonder deze te belasten. Dat remt gewrichtsslijtage af. Door de bewegingen die de achterpoten tijdens het zwemmen maken, traint hij meteen de bilspieren. Zwemmen in kalm water is goed voor het versterken van de buik- en rugspieren van honden met een lange rug, zoals een teckel. Bij het zwemmen in stromend water worden de spieren van je hond gemasseerd.

Niet alle honden kunnen zwemmen

Vaak wordt gedacht dat alle honden kunnen zwemmen. Toch is niet elke hond een even goede zwemmer. Sommige rassen springen héél graag het water in, zoals de Labrador en de Spaanse Waterhond. De Labrador heeft zelfs zwemvliezen tussen zijn tenen. Er zijn daarentegen ook rassen die door hun lichaamsbouw of vacht niet of moeizaam kunnen zwemmen. Zoals de Engelse Basset met zijn zware lijf en korte poten en de Schapendoes die in het water topzwaar wordt vanwege zijn dikke vacht.

Waar moet je opletten?

Als je een hond hebt die graag zwemt, dan zijn er nog een aantal zaken om rekening mee te houden.

 1. Kies een plaats uit met schoon en veilig zwemwater
  Blauwalg kan gevaarlijk zijn voor honden als ze het binnenkrijgen. Kies daarom voor een plek waar het water ‘beweegt’. In stilstaand water krijgt bacteriegroei meer kans. Op zwemwater.nl zie je hoe de waterkwaliteit is door het hele land.
 2. Zorg dat je hond goed is ingeënt
  De ziekte van Weil wordt veroorzaakt door bacteriën die door ratten worden uitgescheiden. Honden lopen risico op deze ziekte als ze zwemmen in open water waar deze besmetting zich bevindt. Je hond is te beschermen met een jaarlijkse vaccinatie.
 3. Voorkom een zoutvergiftiging
  Veel honden drinken van water waarin ze zwemmen. Bij zeewater moet je oppassen dat je hond niet teveel water binnenkrijgt, want het zout kan een zoutvergiftiging veroorzaken. Neem drinkwater voor je hond mee en laat hem voor het zwemmen en tussendoor ervan drinken. Spoel hem na het zwemmen af met zoet water en wrijf hem goed droog.
 4. Let op hoe de kant en bodem eruit zien
  Glibberige of scherpe stenen en schelpen in het water, zoals mossels kunnen voor pootblessures zorgen.
 5. Ook honden kunnen verbranden
  Zorg dat de hond goed opdroogt en niet te lang in de volle zon blijft staan. Kortharige honden kunnen makkelijk verbranden en bij langharige honden kan de huid gaan broeien, waardoor er mogelijk smetplekken ontstaan