Newsletter Special – Wat verwacht uw puppy van u?

Wat mag u van uw puppy verwachten? En uw puppy van u?

Als eigenaar is het goed dat u zich realiseert dat u enorme invloed heeft op de opvoeding van uw puppy. In onze lessen “Puppy opvoeding & socialisatie” besteden we daarom ook veel tijd en aandacht aan uw rol als opvoeder van uw hond. Wat mag u van uw puppy verwachten? En uw puppy van u? Hieronder volgen belangrijke tips die u helpen om uw hond beter te begrijpen.

  • De eigenaar moet leren dat hij de moeite waard moet zijn voor de puppy om mee samen te werken. Het hulpmiddel dat hij gebruikt moet de puppy heel leuk en/of plezierig vinden, wat de eigenaar ervan vindt is veel minder belangrijk.
  • De eigenaar moet leren wat voor enorme invloed zijn gebarentaal en zijn lichaamshouding hebben op de puppy. Hij kan ermee sturen, gedrag uitlokken en beïnvloeden.
  • De eigenaar moet leren dat een hond erg gefocust is op lichaams- en gebarentaal en nog geen Nederlands spreekt of welke andere taal dan ook en dat zelfs alle hondentaal niet is aangeboren.
  • De eigenaar moet leren dat hij compromissen zal moeten sluiten. De puppy zal dat ook moeten, het is zoals bij iedere vorm van samenleven een kwestie van geven en nemen. Belangrijk hierbij is dat de puppy gewoon de gelegenheid kan krijgen binnen grenzen wel hond te zijn.
  • De eigenaar moet leren dat als de situatie anders is, de puppy anders kan reageren. Dit kan zijn als er meer afleiding is maar ook als de context waarin de oefening gedaan wordt verandert.
  • De eigenaar moet leren dat hij heel erg voorzichtig en eigenlijk heel terughoudend moet zijn met het corrigeren van de puppy. Ook met zijn stem.
  • De eigenaar moet leren dat hij geduld moet hebben en zich moet leren beheersen en de puppy de tijd moet geven na te denken om zelf tot een oplossing te komen.
  • De eigenaar moet leren welke en wat voor signalen de puppy allemaal afgeeft en wat deze kunnen betekenen. Pas dan kan hij er wat effectiefs mee doen.
  • De eigenaar op deze manier de tijd moet nemen om zijn eigen puppy te leren kennen, hij heeft geen standaard pup. Hij heeft zijn eigen puppy en die is uniek. Dit geeft de puppy ook de tijd om hem te leren kennen en dit biedt de mogelijkheid om zo tot een geweldige manier van samenwerken te komen die kan leiden tot een geweldige tijd samen met respect voor elkaars mens zijn en hond zijn.
  • De eigenaar kan nu zijn opgedane kennis en vaardigheden inzetten om de puppy op te voeden tot die hond die hij er zelf van verwacht.

Bron: Peter Beekman -Kynotrain